aggnieszkaa

aggnieszkaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Ciasto z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W smaku przypomina ciasto piernikowe

Ciasto z marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z marchewką

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 5-6 marchewek średniej wielkości
  • 1 szklanka oleju
  • 1 cukier cynamonowy (16g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto z marchewką

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem i cukrem cynamonowym, dodajemy żółtka, następnie na przemian mąkę i olej - cały czas ubijamy. Dodajemy utartą marchewkę i mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na brytfankę i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wykładamy na deskę i posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca: