Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Ciasto z masą budyniową i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dżem porzeczkowy idealnie załamuje słodki smak budyniu dodając troszkę smaku kwaskowatego

Ciasto z masą budyniową i dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z masą budyniową i dżemem

 

  • Biszkopt:

 

 

  • 4jaja
  • 90 gram mąki
  • 30 gram budyniu (smak zależy od Ciebie- jaki kolor byś chciał uzyskać)
  • 100 gram cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła stopionego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa budyniowa:

 

  • 2,5 szk mleka
  • niecała szk cukru
  • 3 żółtka
  • kostka margaryny
  • budyń waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą budyniową i dżemem
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy pod koniec ubijania połowę cukru. W oddzielnym naczyniu żółtka, 4 łyżki letniej wody, pozostały cukier, cukier waniliowy ubijamy na kremową masę ( będzie co raz bardziej bielsza) mąkę mieszamy z budyniem i z proszkiem do pieczenia. mieszamy ze sobą i przesiewamy. Roztapiamy masło i studzimy. Na Ubite żółtka przesiewamy nasze mąki , na to przekładamy naszą pianę z białek i dokładnie, delikatnie mieszamy w jedną stronę. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy. Blachę natłuszczamy i wylewamy nasz biszkopt. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 35 minut. MASA BUDYNIOWA: żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do połowy szk mleka budyń i dokładnie mieszamy żeby grudek nie było. Do tego dodajemy jaja wymieszane z cukrem. Do gotującego (pozostałego) mleka dodajemy naszą masę budyniową i mieszamy aż zgęstnieje. Do gorącej masy dodajemy po łyżce margaryny cały czas miksując.Biszkopt bierzemy na pół. Spód smarujemy połową masy i na to dajemy dżem. przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym. Smarujemy pozostałą ilością masyW rondelku roztapiamy masło z 2 łyżkami wody. Dodajemy nasze płatki owsiane z miodem. Razem dokładnie wszystko mieszamy aż połączą się wszystkie składniki. Posypujemy ciasto. Wstawiamy do lodówki. :) Smacznego
Ciasto z masą budyniową i dżemem
robimy biszkop. studzimy i przekrowujemy lub przecinamy nitką na pół
Ciasto z masą budyniową i dżemem
Smarujemy biszkopty masą budyniową
Ciasto z masą budyniową i dżemem
Posypujemy nasze ciasto ostudzoną posypką z płatkó owsianych
Ciasto z masą budyniową i dżemem
Wstawiamy do lodówki i zostawiamy na dobę :)

Tagi:

biszkopt