Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto z masą chałwową i bezami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczne ciasto z masą o smaku chałwy- odrobina słodkości na długie jesienne wieczory.

Ciasto z masą chałwową i bezami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z masą chałwową i bezami

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1/2 szkl cukru
  • 10 łyżek mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • Masa chałwowa:
  • 2 op budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 kostka margaryny
  • 20 dkg chałwy
  • Dodatkowo:
  • 20 dkg bezów
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą chałwową i bezami
Przygotowujemy ciemny biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukry. Nadal ubijając wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą. Na końcu wsypać kakao. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekroić na pół. Z budyni, mąki, cukru i mleka ugotować budyń. Przestudzić. Masło oraz margarynę utrzeć na jednolitą masę. Dodać pokruszną chałwę i nadal miksować. Następnie dodawać po troszeczku budyniu. Dokładnie utrzeć. Na połowę biszkoptu wyłożyć część masy chałwowej. Na masie ułożyć bezy i wyłożyć kolejną część masy. Przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko posmarować pozostałą masą i posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto schłodzić na chwilę w lodówce.
Ciasto z masą chałwową i bezami
Upiec ciemny biszkopt. Po przestudzeniu przekroić go na pół.
Ciasto z masą chałwową i bezami
Z budyni, mąki, cukru i mleka ugotować budyń. Przestudzić.
Ciasto z masą chałwową i bezami
Masło oraz margarynę utrzeć na jednolitą masę. Dodać pokruszną chałwę i nadal miksować. Następnie dodawać po troszeczku budyniu. Dokładnie utrzeć.
Ciasto z masą chałwową i bezami
Na połowę biszkoptu wyłożyć część masy chałwowej. Na masie ułożyć bezy i wyłożyć kolejną część masy. Przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko posmarować pozostałą masą i posypać startą gorzką czekoladą.