alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Ciasto z masą chałwową i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto, które również pięknie wygląda. Bakaliowe blaty, do tego masa z chałwą, bita śmietana oraz płatki migdałowe.

Ciasto z masą chałwową i bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto z masą chałwową i bitą śmietaną

 

  • Ciasto bakaliowe:
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 2/3 szkl cukru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lubię
  • Masa chałwowa:
  • 300 g masła
  • 150 g chałwy
  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl wrzątku
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą chałwową i bitą śmietaną
Ciasto bakaliowe: Białka ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy. Bakalie mieszamy w misce, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i ponownie mieszamy. Taką mieszankę wsypujemy do masy jajecznej i łączymy razem. Masę dzielimy na pół i pieczemy dwa blaty po pół godziny w temp 180 st (blachę należy koniecznie dobrze wysmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia). Blaty ostudzić Masa chałwowa: Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pokruszoną chałwę i ucieramy aż masa będzie gładka. Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Dodajemy żelatynę i ponownie miksujemy. Przełożenie: blat bakaliowy masa chałwowa blat bakaliowy bita śmietana płatki migdałów.

Tagi:

ciasto