aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Ciasto z masą, czyli chałwowa wariacja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodkie i smaczne ciasto chałwowe

Ciasto z masą, czyli chałwowa wariacja

Składniki:

Ciasto z masą, czyli chałwowa wariacja

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 10 łyżek mąki krupczatki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

 

  • Masa chałwowa:
  • 20 dkg chałwy
  • 1 kostka masła
  • 1 kostka margaryny
  • 20 dkg bezów
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • gorzka czekolada

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą, czyli chałwowa wariacja
Z podanych składników upiec biszkopt. Ostudzić i przekroić na pół. Ugotować budyń z budyni śmietankowych oraz 1 łyżki mąki, 3 łyżek cukru i 2 szklanek mleka. Ostudzić. Masło utrzeć z margaryną, stopniowo dodawać rozdrobioną chałwę oraz budyń. Utrzeć na jednolitą masę. Na pierwszej części ciasta rozsmarować połowę masy. Na masie ułożyć bezy, przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch posmarować pozostałą masą i posypać startą gorzką czekoladą.