Strona główna Ciasto z masą i galaretką

Ciasto z masą i galaretką

Ciasta « poprzedni | następny »
beatkaa153 - Przepis na: Ciasto z masą i galaretką offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 544
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto z masą i galaretką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Ciasto na niedzielne popołudnie.


trudność: łatwe
czas:

Ciasto z masą i galaretką - SKŁADNIKI:

  • ciasto
  • jajka 4 sztuki
  • mąka 3/4 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1/2 opakowania
  • woda 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • dodatkowo
  • polewa do polania
  • galaretki kolorowe 2 opakowania
  • masa
  • masło 1/2 kostki
  • mleko 1/2 litra
  • cukier 1-2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • żelatyna 5 łyżeczek
  • jajka 1-2 sztuki
  • biszkopty 1 paczka

Ciasto z masą i galaretką - PRZYGOTOWANIE:

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (każdą osobno). Można zmniejszyć ilość wody niż podano w przepisie. Galaretki zostawić do stężenia. Następnie galaretki pokroić w kostkę.Z podanych składników na cisto upiec biszkopt. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (trzeba uważać aby nie stężała) . Jajka wybić dodać cukier i cukier waniliowy.Ubić na puszystą masę. Następnie dodać miękkie masło. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Ogrzać do połączenia składników (ja wstawiam na chwilę do mikrofalówki i sprawdzam by zbytnio się nie zgrzało). Dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia, gdy masa zacznie gęstnieć dodać pokrojone galaretki (najlepiej schłodzone w lodówce). Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć na upieczone ciasto.Masę przykryć biszkoptami i polać polewą czekoladową .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto z masą i galaretką  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Orzechowy z bezą Babka piernikowa Ciasto  chmurka
Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami Drożdżówki z dżemem jagodowym
Pełnoziarnista tarta z jabłkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami Torcik bezowy z kremem toffi
Mocno kokosowe ciacho Sernik na zimno z bananami Marchwiowy metrowiec

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane