madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasto z masą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciemne ciasto z masą kokosową z polewą z czekolady. Uwielbiane przez miłośników kokosu znika bardzo szybko.

Ciasto z masą kokosową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z masą kokosową

 

  • CIASTO
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • MASA
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mleka
  • 12 dag masła kokosowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 7 łyżek kaszy manna
  • 10 łyżek śmietany 30 %
  • POLEWA
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki rumu
  • 8 dag gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą kokosową
Ciasto: Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę pszenną, sodą oczyszczoną oraz kakao i wlewamy mleko z olejem. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy na blaszkę. Pieczemy około 20 minut w 175 stopniach. Masa: Do garnka wlewamy mleko, wiórki kokosowe, masło kokosowe, cukier oraz śmietanę 30 % oraz manną kaszkę i gotujemy około 30 minut. Powstałą masę miksujemy blenderem i rozsmarowujemy na upieczonym cieście. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka i wlewamy rum. Po lekkim przestudzeniu rozsmarowujemy na masie. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Ciasto z masą kokosową
Ciasto pieczemy przez około 20 minut w 175 stopniach
Ciasto z masą kokosową
Gotujemy masę kokosową przez około 30 minut
Ciasto z masą kokosową
Masę miksujemy i rozsmarowujemy na cieście
Ciasto z masą kokosową
w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę