Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto z masą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepraszam, zapomniałam zrobić ładne zdjęcie na koniec, ale ciasto wyszło bardzo pyszne i chciałam się podzielić przepisem:)

Ciasto z masą kokosową

Składniki:

Ciasto z masą kokosową

Ciasto:

  • 1 kostka palmy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 lekko czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka

Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła

Polewa:

  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą kokosową

Etap 1

Ciasto z masą kokosową
Przełożona do miski palma ucierana z cukrem.

Ciasto: Palmę dobrze utrzeć z cukrem.

Etap 2

Ciasto z masą kokosową
Pozostałe składniki dodawane do tłuszczu z cukrem i ucierane.

Dodawać po 1 jajku i za każdym razem ponownie ucierać. Stopniowo dodawać mąkę, kakao, mleko i proszek do pieczenia, ucierać na mniejszych obrotach miksera.

Etap 3

Ciasto z masą kokosową
Gotowe ciasto przełożone do dużej foremki.

Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach ok. 23 x 36 cm. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Upieczone ciasto dobrze ostudzić.

Etap 4

Ciasto z masą kokosową
Wiórki kokosowe dodane do mleka zagotowanego z cukrem i cukrem waniliowym.

Masa kokosowa: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, często mieszać.

Etap 5

Ciasto z masą kokosową

Do tego dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszać, aż wszystko ładnie się połączy.

Etap 6

Ciasto z masą kokosową

W pozostałym mleku rozrobić budyń, powoli wlewać go do kokosowej masy i cały czas mieszać. Gotować jeszcze 1-2 minuty nie przerywając mieszania. Masę ostudzić, wyłożyć na upieczone ciasto, odłożyć do stężenia w chłodne miejsce.

Etap 7

Ciasto z masą kokosową

Polewa: Obie czekolady połamać, dodać do śmietany. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i wszystko ładnie się połączy. Polewę ostudzić, schłodzić w lodówce. Gęstniejącą polewę wylać na ciasto. Można je dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi.