madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto z masą krówkową czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto, polecam wszystkim.

Ciasto z masą krówkową czekoladową

Składniki:

Ciasto z masą krówkową czekoladową

 

  • 200 g herbatników,
  • 400 g masy krówkowej czekoladowej,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3/4 szkl mąki pszennej,
  • 2 op budyniu śmietankowego,
  • 750 ml mleka,
  • 3 żółtka jajek,
  • 500 ml śmietany 30 %,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1/4 szkl wody

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą krówkową czekoladową
Na blachę wyłożoną folią spożywczą wykładamy warstwę herbatników. Następnie z mleka odlewamy jedną szklankę i roztrzepujemy w nim mąkę, budynie oraz żółtka. Mleko, które pozostało zagotowujemy z cukrem oraz margaryną. Gdy już się zagotuje wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na herbatniki. Następnie na krem wykładamy kolejną warstwę herbatników. Masę krówkową ucieramy z miękkim masłem. Utartą masę krówkową wykładamy na warstwę herbatników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy na chwilkę do przestudzenia. Następnie schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy żelatynę, chwilkę miksujemy. Ubitą śmietanę wykładamy na masie krówkowej. Wierzch posypujemy płatkami czekoladowymi.

Tagi:

jajko jajka