CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Ciasto z masą krówkową i karpatkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z serii najszybszych i najlepszych ciast świata. Nie zawsze mamy czas i ochotę na żmudne i czasochłonne przygotowania. Polecam.

Ciasto z masą krówkową i karpatkową

Składniki:

Ciasto z masą krówkową i karpatkową

 

  • 15 dkg masy krówkowek
  • 1 opakowanie kremu karpatkowego
  • 10 dkg orzeszków ziemnych
  • 20 dkg herbatników pełnoziarnistych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą krówkową i karpatkową
Herbatniki polewamy mlekiem, łyżką rozprowadzamy po całej powierzchni ciastka. Następnie rozkładamy je na dnie blaszki 21 X 21 cm.

Gdy już zapełnimy formę, herbatniki pokrywamy warstwą masy krówkowej, a na niej układamy następną warstwę ciastek.

Herbatniki smarujemy pędzelkiem maczanym w mleku i lekko lekko nawilżamy herbatniki. I znów kładziemy warstwę masy krówkowej. Masę posypujemy grubo posiekanymi orzechami.

Robimy krem karpatkowy zgodnie z przepisem na opakowaniu, potem dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.

Gotowy krem wykładamy na orzechy, wyrównujemy boki i oprószamy kakaem.

Ciasto najlepiej wstawiamy do lodówki nawet na kilka godzin.