madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto z masą mandarynkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto z masą mandarynkową oraz śmietankową.

Ciasto z masą mandarynkową

Składniki:

Ciasto z masą mandarynkową

 

  • 4 jajka,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 3/4 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 800 g mandarynek w puszce,
  • 3 szkl soku pomarańczowego,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 500 ml śmietany 30 %,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1/4 szkl wody,
  • 25 dag herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą mandarynkową
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, a po zmiksowaniu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 25-30 minut w temp. 180*C. Następnie na wystudzony biszkopt układamy mandarynki. Masa mandarynkowa: w pół szklanki soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy rozpuszczamy budynie i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt z mandarynkami. Masa śmietanowa: śmietankę schładzamy w lodówce. Następnie ubijamy ją z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na biszkopt. Następnie układamy na masie ze śmietany biszkopty zwykłe lub w czekoladzie.

Tagi:

jajko jajka