ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Ciasto z młodym rabarbarem wg. Irenki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybkie w przygotowaniu, łatwe i zawsze udające się ciasto z rabarbarem, w sam raz do popołudniowej kawki.

Ciasto z młodym rabarbarem wg. Irenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z młodym rabarbarem wg. Irenki

 

rabarbar do ciasta

  • 1 pęczek młodego rabarbaru malinowego
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto z młodym rabarbarem wg. Irenki
Pęczek młodego rabarbaru malinowego obieramy ze skórki i kroimy na drobno oraz mieszamy z jedną paczką cukru waniliowego.

Przesiewamy pół kilograma mąki z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Wbijamy jedno jajko, dodajemy dwie czubate łyżki otrąb pszennych. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu oraz pół kostki masła, jeden cukier waniliowy, cztery łyżki cukru trzcinowego i około pół szklanki mleka.

Zagniatamy ciasto, które musimy podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część kładziemy na spód blaszki wysmarowanej olejem oraz wysypanej bułką tartą. Na to wykładamy wcześniej pokrojony rabarbar i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Ciasto u góry nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 45 min. do 1 godz.
Ciasto z młodym rabarbarem wg. Irenki.
Pęczek młodego rabarbaru kroimy na drobno.
Ciasto z młodym rabarbarem wg. Irenki.
Przesiewamy pół kilograma mąki z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Wbijamy jedno jajko, dodajemy dwie czubate łyżki otrąb pszennych.
Ciasto z młodym rabarbarem wg. Irenki.
Pół łyżeczki cynamonu oraz pół kostki margaryny.
Ciasto z młodym rabarbarem wg. Irenki.
Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy.

Tagi:

ciasto