Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasto z morelami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne puszyste ciasto, wilgotne dzięki dodatkowi kefiru, nietłuste. z dużą ilością pysznych moreli i kruszonki.

Ciasto z morelami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z morelami i kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z morelami i kruszonką
Najpierw przygotować kruszonkę: zmiksować wszystkie składniki w robocie lub rozdrobnić palcami. Wstawić do lodówki.

Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. (wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową) Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i zmiksować dokładnie.

Następnie dodać w dwóch turach kefir i mąkę. zmiksować dokładnie ale nie za długo. Ciasto przełożyć do tortownicy (23cm średnicy), wyrównać.

Na wierzchu ułożyć morele, wcisnąć w ciasto. Wierzch posypać schłodzona kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut. 
Ciasto z morelami i kruszonką
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i zmiksować dokładnie.
Ciasto z morelami i kruszonką
Następnie dodać w dwóch turach kefir i mąkę. zmiksować dokładnie ale nie za długo.
Ciasto z morelami i kruszonką
Ciasto przełożyć do tortownicy (23cm średnicy), wyrównać.
Ciasto z morelami i kruszonką
Na wierzchu ułożyć morele, wcisnąć w ciasto.

Tagi:

ciasto owoce