michal1995

michal1995

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 112]

Ciasto z musem truskawkowym i z pianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Biszkopt z masą truskawkową i pianką . Doskonały deser dla każdego.

Ciasto z musem truskawkowym i z pianką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z musem truskawkowym i z pianką

 

 

  • Masa:
  • 5 szklanek musu truskawkowego
  • 1 szklanka dżemu truskawkowego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Masa śmietankowa
  • 2 śnieżki
  • 0,5l mleka
  • galaretka pomarańczowa
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

  • Dekoracja:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • dżem truskawkowy
  • dżem brzoskwiniowy
  • gorzka czekolada

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z musem truskawkowym i z pianką
Biszkopt : Białka ubić następnie wsypywać powoli cukier i ubić na lśniącą piane do białek dodawać pojedynczo żółtka oraz wodę. Następnie za pomocą sitka przesiewać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia lekko wymieszać za pomocą rózgi. Masę przełożyć do foremki 40X25 i wstawić do piekarnika na 25 min na 180 stopni. Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia.Masa truskawkowa : Mus truskawkowy podgrzać razem z dżemem i cukrem gdy będzie bardzo gorący wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia, tężejącą masę wylać na przestudzony biszkopt odstawić do stężenia.Masa śmietankowa: galaretkę i żelatynę rozpuścić w szklance wody, odstawić do wystygnięcia. Następnie w misce ubić śnieżkę a następnie dodać płynną galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać a następnie wylać na masę truskawkową. Wstawić do lodówki, 2 galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do wystygnięcia. Następnie udekorować ciasto za pomocą dżemów i czekolady, a następnie delikatnie wylać tężejącą galaretke wstawić na całą noc do lodówki.
Ciasto z musem truskawkowym i z pianką
Udekorować ciasto za pomocą dżemów oraz czekolady
Ciasto z musem truskawkowym i z pianką
Gotowe ciasto pokroić na mniejsze części