aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z orzechami i kokosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczne ciasto różnorodność warstw zachwyca!

Ciasto z orzechami i kokosem

Składniki:

Ciasto z orzechami i kokosem

 

  • Kokos:
  • 5 białek
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa orzechowa:
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki naparu z kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych
  • do smaku cukier puder
  • Masa ze śnieżki:
  • 1 śnieżka
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Biszkopt orzechowy:
  • 8 łyżek cukru
  • 8 jaj
  • 8 łyżek orzechów włoskich mielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek bułki tartej
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 polewa
  • do dekoracji wiórki kokosowe
  • 1 czekolada napowietrzana

Sposób przygotowania:

Ciasto z orzechami i kokosem
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę proszek do pieczenia, orzechy włoskie mielone i bułkę tartą. Delikatnie mieszamy najlepiej łyżką, dzielimy na 2 części i pieczemy w dwóch formach 25/36 do 30 minut jeden biszkopt. Kokos: Białka ubijamy z cukrem, do ubitych dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy około 35 minut w takiej samej formie jak biszkopty. Masa orzechowa: Masło ucieramy na puch dodajemy mielone orzechy włoskie, kawę i cukier puder. Masa ze śnieżki: Śnieżkę robimy według przepisu na opakowaniu, gdy będzie ubita dodajemy tężejącą galaretkę którą wcześniej musimy rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Przełożenie placka: biszkopt orzechowy- połowa masy orzechowej- kokos- połowa masy orzechowej brzoskwinie osączone i pokrojone w kostkę i czekoladę pokrojoną w kostkę- masa ze śnieżki- biszkopt orzechowy- polewa i można udekorować kokosem lub według uznania