Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z owocami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto kruche z owocami i kruszonką o każdej porze roku smakuje wyśmienicie. Śliwki z borówkami to dobre połączenie.

Ciasto z owocami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z owocami i kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku o pieczenia
  • 4 żółtka
  • Kruszonka:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl cukru
  • Pozostałe składniki:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 2 szkl borówki amerykańskiej
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z owocami i kruszonką
Ciasto Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zimne masło i smalec zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier waniliowy, żółtka, cukier poder i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać masło i palcami ugniatać do powstania kruszonki. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 38/27 cm. Posypać bułką tartą, ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać borówkami i cukrem. Po wierzchu posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 45-50 minut.
Ciasto z owocami i kruszonką
Zimne masło i smalec zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Ciasto z owocami i kruszonką
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
Ciasto z owocami i kruszonką
Ciasto rozwałkować posypać bułą tartą ułożyć owoce
Ciasto z owocami i kruszonką
Po wierzchu posypać przygotowaną kruszonką