katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto z piernikową wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne i łatwe ciasto z dodatkiem piernikowego smaku z galaretką. Dzięki tym dodatkom ciasto jest baaardzo świąteczne i "radosne"

Ciasto z piernikową wkładką

Składniki:

Ciasto z piernikową wkładką

 

  • żelatyna 4 łyżeczki
  • śmietana Śnieżka 3 op
  • galaretka wiśniowa 2 szt
  • biszkopt z trzech jajek
  • dżem (dowolny)

 

  • Piernikowa wkładka

 

  • jajka 2 szt
  • mąka 2 szkl z czubkiem
  • kakao 2 łyżki
  • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka
  • powidła śliwkowe 2 łyżki
  • mleko ok 3/4 szkl
  • olej 3-4 łyżki
  • cukier 1 szkl

Sposób przygotowania:

Ciasto z piernikową wkładką
Jajka, powidła i cukier mieszamy albo miksujemy. Dodajemy mąkę z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem, dodajemy mleko, sodę (można rozmieszać w mleku) i olej.

Gdyby ciasto było zbyt gęste dodajemy mleka. Wykładamy masę do przygotowanej dużej blaszki, pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Galaretki rozpuszczamy w trzech szkl gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na op i pod koniec ubijania dodajemy rozmieszaną w niewielkiej ilości wrzącej wody żelatynę. Upieczony biszkopt z trzech jajek smarujemy dżemem (można nasączyć), wykładamy połowę śmietany i przykrywamy wystudzonym piernikowym ciastem.

Na ciasto piernikowe kładziemy resztę śmietany i wyrównujemy. Zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy ciasto do lodówki.

Ja zamiast biszkoptu z trzech jajek miałam kawałki skrojonego ciasta ale nie wygląda to zbyt ładnie..