izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Ciasto z popcornem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo zaskakujące, innowacyjne i odważne połączenie słodkiego ciasta czekoladowego ze słonym popcornem.

Ciasto z popcornem

Składniki:

Ciasto z popcornem

 

  • Czekolada gorzka 1 tabliczka
  • Margaryna 1 kostka
  • Kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana 4 płaskie łyżki
  • Mąka pszenna 250 gram
  • Woda 200 ml
  • Kakao 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier 25 dag
  • Maślanka 0,5 szklanki
  • Olej 3 łyżki
  • Jajka 4 szt.
  • Amaretto 1 łyżka
  • Śmietana kremówka 50 gram
  • Popcorn solony 15 dag
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka

Sposób przygotowania:

Ciasto z popcornem
Do szklanki wsypujemy kawę, wlewamy 150 ml wody i mieszamy, aby kawa się rozpuściła. Wlewamy to do rondelka, dodajemy margarynę oraz połamaną na kawałki czekoladę gorzką. Stawiamy na ogień i ciągle mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy ze sobą. Dolewamy pozostałą wodę (50 ml), zawartość rondelka, maślankę, olej, amaretto i wbijamy jajka. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (najlepiej, aby miała ona średnicę ok. 20 cm). Pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 160 stopni (w połowie pieczenia można sprawdzić patyczkiem ciasto, bo czas pieczenia może być uzależnione od piekarnika lub wielkości tortownicy). Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia, a następnie wyciągamy je z tortownicy i kładziemy je spodem do góry (będzie lepiej wyglądało). POLEWA: Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki, dolewamy śmietanę kremówkę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Odstawiamy na chwile, aby przestygła i polewamy nią dokładnie ciasto. Posypujemy popcornem i odstawiamy, aby polewa zastygła i popcorn się przykleił.