iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z rabarbarem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ciasto, które długo pozostaje świeże. Dzisiaj z rabarbarem, ale inne owoce też idealnie tutaj pasują.

Ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem

 

  • 1 szklanka kefiru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • kilka kropli aromat śmietankowego
  • kruszonka:
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • dodatkowo:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem
Rabarbar obrać , pokroić w plasterki i wymieszać z cukrem, odstawić na kilka minut, aby puścił sok.

Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie cały czas ubijając dodać kefir i olej, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do płynnych składników, ucierać do uzyskania gładkiego ciasta na koniec dodać kilka kropli aromatu śmietankowego.

Formę 23 cm na 33cmwysmarować tłuszczem i wylać na dno ciasto z rabarbaru odlać nadmiar soku i posypać po wierzchu ciasta, rabarbar posypać kruszonką przygotowaną z masła, cukru i mąki. Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 40 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem
Pokrojony rabarbar zasypać cukrem i wymieszać.
Ciasto z rabarbarem
Utrzeć gładkie i płynne ciasto z podanych składników.
Ciasto z rabarbarem
Z imnego masła mąki i cukru zagnieść kruszonkę.
Ciasto z rabarbarem
Na ciasto w formie wyłożyć rabarbar i kruszonkę.

Tagi:

jajko jajka