katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto jest bardzo smaczne szczególnie na drugi dzień. Można je przygotować dodając inne owoce. Smaczne do kawki albo kubka kakao.

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

Ciasto z rabarbarem

 

  • na ciasto

 

  • mąka 3 szkl
  • jajka 6 szt dużych
  • cukier 1,5 szkl
  • masło albo margaryna miękkie 1 kostka (250g)
  • mleko ok 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki z czubkiem
  • kakao 1 łyżeczka kopiasta
  • woda 2 łyżki
  • aromat dowolny

 

  • na budyń

 

  • budyń śmietankowy 1 op
  • mąka 1 łyżka kopiasta
  • mleko 1,5 szkl
  • cukier 2-3 łyżki

 

  • dodatkowo

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem
W ok połowie mleka rozprowadzamy budyń z mąką i cukrem, resztę mleka zagotowujemy i wlewamy budyniową zawiesinę.Gotujemy do zgęstnienia mieszając.

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki.

Jajka wybijamy i miksujemy z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodajemy miękkie masło albo margarynę. Krótko wszystko miksujemy i dodajemy mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.

Ok 1/2 ciasta wykładamy do przygotowanej dużej blaszki i posypujemy częścią pokrojonego rabarbaru. Przykrywamy ok 1/2 pozostałego ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i wodę. Mieszamy i przykrywamy nim ciasto jasne.

Zasypujemy resztą rabarbaru i przykrywamy budyniem nakładając go łyżką na ciasto. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.