SUPERPRZEPIS

Ciasto z rabarbarem i bezą

         
ocena: 4/5 głosów: 9
Ciasto z rabarbarem i bezą Więcej zdjęć (6)

Proste ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem i bezą . Szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo ładnie się prezentuje .

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i bezą

 

  • Ciasto kruche:

 

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

 

 

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa budyniowa:

 

  • 4 żółtka

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

  • 1 budyń waniliowy

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • Beza:

 

  • 4 białka

 

  • 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i bezą
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, wylepiamy nim formę (25x34 cm) nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.

Rabarbar kroimy na małe kawałki.

Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Dodajemy pokrojony rabarbar, dokładnie mieszamy i masę wykładamy na podpieczone ciasto.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z białek ubijamy pianę, ucierając dodajemy cukier.

Wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru.
Ciasto z rabarbarem i bezą
Rabarbar doskonale się komponuje z bezą .
Ciasto z rabarbarem i bezą
Ciastem kruchym wylepiamy blachę i nakłuwamy widelcem .
Ciasto z rabarbarem i bezą
Na podpieczone ciasto wykładamy masę budyniową .
Ciasto z rabarbarem i bezą
Na podpieczone ciasto z masą budyniowa wykładamy ubita piane z białek .
Ciasto z rabarbarem i bezą
Na następny dzień powinny się pojawić krople na bezie .