SUPERPRZEPIS

Ciasto z rabarbarem na zielono

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciasto z rabarbarem na zielono Więcej zdjęć (6)

Jest to ciasto , do którego przemyciłam kiełki jęczmienia, w ten sposób wzbogaciłam nic nie wartą białą mąkę, oraz uzyskałam zielony kolor. Zamiast zwykłego cukru dodałam cukier brzozowy, który powoduje,że takie ciacho można jeść i nie mieć wyrzutów.

Składniki:

Ciasto z rabarbarem na zielono

 

  • Na dużą blachę
  • 400 g masła
  • 250 g cukru brzozowego lub innego
  • 6 jaj
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy eco
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 laski rabarbaru średniej wielkości
  • 3-4 łyżki młodego jęczmienia mielonego

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem na zielono
Masło ucieramy z cukrem brzozowym, cukrem waniliowym eco, oraz połową łyżeczki cynamonu. Gdy osiągniemy puszystą masę, cukier nie koniecznie się całkiem rozpuści, dodajemy cały czas miksując po całym jajku. Następnie, na wolnych obrotach dodajemy mąki wymieszane z proszkiem kiełków jęczmiennych i proszkiem do pieczenia.

Gdy składniki się połączą wykładamy ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia, lub jak kto woli, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.

Na ciasto wykładamy owoce umaczane w cukrze.

Pieczemy w 180-190 °C przez 40-45 minut, do suchego patyczka, opcja piekarnika góra-dół. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.
Ciasto z rabarbarem na zielono
Rabarbar mujrmy i kroimy na kawałki, obsypujemy cukrem
Ciasto z rabarbarem na zielono
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem
Ciasto z rabarbarem na zielono
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy młody jęczmień, mieszamy
Ciasto z rabarbarem na zielono
do masy z masła, cukru i jajek, dodajemy zmieszane mąki i łączymy mieszając powoli
Ciasto z rabarbarem na zielono
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto układamy rabarbar. Pieczemy