bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto z toffi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo smaczne ciasto bez pieczenia z masą budyniową, kajmakiem i bitą śmietaną, idealne ciasto gdy nie mamy czasu na pieczenie.

Ciasto  z toffi

Składniki:

Ciasto z toffi

 

  • 1 puszka kajmaku

 

 

  • 1 szklanka mąki krupczatki

 

  • ¼ szklanki cukru

 

 

  • 1 cukier waniliowy

 

  • 3 opakowania herbatników

 

  • 2 opakowania krakersów

 

 

 

  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z toffi
Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim mąkę, pozostałe zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń. Dno formy (15x40 cm.) wykładamy herbatnikami, wylewamy gorący budyń, układamy warstwę krakersów, rozsmarowujemy masę kajmakową, przykrywamy warstwą krakersów.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Masę wykładamy na krakersach, wierzch posypujemy startą czekoladą.