Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe w wykonaniu, tanie, a zarazem efektowne i smaczne ciasto biszkoptowe z masą budyniową, truskawkami oraz galaretką truskawkową.

Ciasto z truskawkami

Składniki:

Ciasto z truskawkami

Na biszkopt :

na krem :

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 7 łyżek (kopiatych) mąki krupczatki
  • 10 łyżek cukru
  • 1 l mleka
  • 1 masło
  • 1 margaryna
  • do nasączenia biszkoptu : 4-5 łyżek zmiksowanych truskawek z 1 łyżką mleka

na wierzch:

  • ok. 80 dag umytych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami

Przygotowanie biszkoptu:

Ciasto z truskawkami
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową

Białka oddzielić od białek. Ubić na sztywno dodając stopniowo cukier, następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy przez chwilę. Następnie mieszamy delikatnie z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 160-180 stopni i pieczemy przez ok. 30-40 min. Po upieczeniu ściągamy papier, studzimy. Przekładamy biszkopt do prostokątnej blaszki wyłożonej folią aluminiową.

Przygotowanie kremu :

Ciasto z truskawkami
Z budyniu,mąki kruczatki,cukru i mleka gotujemy gęsty budyń

Gotujemy w garnku 3 szkl. mleka z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozprowadzamy budynie w proszku oraz mąkę krupczatkę. Wlewamy na gotujące się mleko ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Ściągamy z ognia. Studzimy.
Ucieramy masło z margaryną na puch. Stopniowo ciągle ucierając dodajemy do łyżce zimnego budyniu.

Etap końcowy :

Ciasto z truskawkami
Na masie budyniowej układamy w rzędach przygotowane truskawki

Galaretki rozpuszczamy w 4,5 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia.
Biszkopt smarujemy zmiksowanymi truskawkami z mlekiem. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, układamy truskawki.

Etap końcowy :

Ciasto z truskawkami
Masę z ułożonymi truskawkami zalewamy tężejącą galaretką truskawkową

Masę z truskawkami zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.