kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 299]

Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Składniki:

Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 200 gram masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie w proszku ( po 50 gram każdy )
  • 30 - 40 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami i budyniową pianką
Na stolnicę przesiewany mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i pokrojone masło. Wszystko siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części : 60% i 40% i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. W międzyczasie myjemy truskawki i odrywamy szypułki, kroimy na pół i kładziemy przeciętą stroną na talerzu z mąką. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy na dnie tortownicy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i przez chwilę miksujemy, dodajemy budyń w proszku, miksujemy.

Piankę przekładamy na surowe ciasto, rozkładamy truskawki przeciętą stroną na wierzchu pianki.

Na truskawki ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.