motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekkie ciasto biszkoptowe. Jest przekładane masą na której są poukładane truskawki i zalane tężejącą galaretką.

Ciasto z truskawkami i galaretką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto z truskawkami i galaretką

 

  • Biszkopt;
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa;
  • 1 op. masy śmietanowej do tortów
  • Wierzch;
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 30 dkg truskawek

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami i galaretką
Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno. Dodając cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Dalej ubijając dodajemy po jednym a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 25 minut.

Masa śmietanowa do tortów:

Masę przygotowujemy w/g przepisu. Na upieczony zimny biszkopt dajemy masę. Na nią rozkładamy umyte i osuszone truskawki. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką.

Przygotowane ciasto dajemy do lodówki, aby stężało.
Ciasto z truskawkami i galaretką
Ubijamy białka z cukrem, potem dodajemy żółtka a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciasto z truskawkami i galaretką
Przygotowany biszkopt wylewamy na blaszkę
Ciasto z truskawkami i galaretką
Upieczony biszkopt wyciągamy z pieca i chłodzimy
Ciasto z truskawkami i galaretką
masę przygotowujemy według podanego przepisu
Ciasto z truskawkami i galaretką
Na biszkopt dajemy masę i odsączone truskawki
Ciasto z truskawkami i galaretką
Wszystko zalewamy tężejącą galaretką