Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z truskawkami jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Zapach truskawek w zimie to wspomnienie lata.

Ciasto z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z truskawkami i kruszonką

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Kruszonka
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • Pozostałe składniki
  • 1 kg truskawek
  • 10 dag herbatników

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami i kruszonką
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Kruszonka Do miski wsypać przesianą mąkę i cukier, wlać rozpuszczone gorące masło, mieszać, do powstania kruszonki.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i sodą, dokładnie posiekać z margaryną. Następnie dodać miód, żółtka, cukier waniliowy i zarobić ciasto. Rozwałkować i włożyć do wyłożonej pergaminem brytfanny o wymiarach22/37 cm. Wierzch ciasta posypać pokruszonymi herbatnikami, ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 min.
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Margarynę dokładnie posiekać z mąką i cukrem pudrem
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Następnie dodać zółtka miód i zarobić ciasto
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Z mąki cukru i rozpuszczonego masła zrobić kruszonkę
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Rozwałkowane ciasto włożyć do brytfanny posypać herbatnikami ułożyć truskawki