grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 188]

Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z truskawkami, migdałami, bez masła, z dodatkiem ricotty, dzięki której ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne w smaku.

Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami

Składniki:

Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami

Przygotowanie ciasta

Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ricottę oraz ziarna z laski wanilii. Ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie truskawek

Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami
Truskawki obtaczamy w mące zapobiegnie opadnięciu owoców w czasie pieczenia.

Umyte, oczyszczone i osuszone truskawki kroimy na mniejsze kawałki.

Truskawki obtaczamy w 2-3 łyżkach mąki. Truskawki dodajemy do ciasta, które delikatnie mieszamy.

Pieczenie ciasta

Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Podłużną formę do pieczenia o wymiarach 23x10 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy wierzch ciasta oraz dekorujemy płatkami migdałowymi. Na koniec oprószamy 2 łyżkami cukru trzcinowego.

Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut.

Dekoracja ciasta

Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami
Ciasto możemy również udekorować lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia na kratce.

Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.