iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto z wiśniami na chrupko

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest pyszne i bardzo sycące, dlatego może stanowić drugie śniadanie np. z kawką. Do tego ładnie kolorowo wygląda.

Ciasto z wiśniami na chrupko

Składniki:

Ciasto z wiśniami na chrupko

Placki

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 kostka masła dobrej jakości,
  • 1 szklanka 1 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3/4 łyżeczki sody,
  • 4 łyżki mleka.

Masa

  • 1 kostka masła,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • wiśnie z kompotu (1 szklanka),
  • 3 łyżki cukru,
  • galaretka agrestowa.

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiśniami na chrupko

ETAP 1:

Mąkę przesiewamy z sodą i cukrem pudrem, mieszamy i wrzucamy żółtka. Dodajemy miód, mleko oraz masło. Energicznie zagniatamy, dzielimy na 2 części. Każdą część należy rozwałkować w wyłożonej blaszce papierem, o dł. 30 cm. Piec każdy placek przez 20 minut w temp. 170 stopni, a potem wystudzić w temp. pokojowej.

Następnie należy przygotować masę, ukręcamy z cukrem masę, ma być puszysta. Dodajemy masę kajmakową. Wrzucamy wiśnie. Kremem przekładamy spody. Galaretkę należy rozpuścić w 1 szklance wrzątku, gdy będzie tężeć to polewamy ciasto, dekorujemy wiśniami.

Chłodzimy kilka godzin.