aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z wiśniami wg aga-25

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Polecam na każdą okazję jest na prawdę pyszne!

Ciasto z wiśniami wg aga-25

Składniki:

Ciasto z wiśniami wg aga-25

 

  • Biszkopt:
  • 2 łyżki oleju
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek cukru
  • Masa czekoladowa:
  • 1 masło
  • 1 łyżka kakao
  • 3 żółtka
  • Spirytus do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 0,33 szkl mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 1 polewa
  • 1 słoiczek wiśni drylowanych
  • Ażurki czekoladowe
  • 2 galaretki wiśniowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiśniami wg aga-25
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukru. Do ubitych białek dodajemy żółtka i lekko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wykładamy do foremki 25/36 i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Masa czekoladowa: Żółtka ucieramy na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Do ciepłej masy dodajemy kakao, mąkę i gorące ugotowane mleko. Ucieramy nadal na parze do 5 minut. Następnie studzimy. Masło ucieramy z zimną masą żółtkową. Przełożenie ciasta: biszkopt- dżem wiśniowy-tężejące galaretki wymieszane z wiśniami- biszkopty okrągłe- masa czekoladowa- biszkopt- polewa ażurki i kokos