nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Ciasto ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ekspresowe ciasto ze śliwką. Składniki na ciasto praktycznie zawsze mam w domu, można zrobić z różnymi owocami.

Ciasto ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze śliwką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwką
Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi suchymi składnikami. W drugiej misce mieszamy mokre składniki, tak aby dobrze się połączyły. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy widelcem do ich połączenia. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i wyciągamy pestki. Układamy śliwki na cieście skórką do dołu, lekko wciskając je w ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ciasto ze śliwką
W misce łączymy składniki mokre z suchymi
Ciasto ze śliwką
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasto ze śliwką
W ciasto wkładamy odpestkowane śliwki skórką do dołu
Ciasto ze śliwką
Ciasto pieczemy przez godzinę na 180 stopni