Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gdy zaczyna się sezon na śliwki obowiązkowe jest wtedy ciasto ucierane ze śliwkami! Ja proponuje ciasto dwukolorowe.

Ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek gorącej wody
  • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej lub tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • śliwki

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy raz olej raz wlewamy wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę ciasta.

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Połowę śliwek układamy na cieście, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 minut. W tym czasie resztę ciasta mieszamy z kakao i wylewamy na podpieczone ciasto, układamy resztę śliwek skórką do dołu.

Pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto ze śliwkami
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy raz olej raz wlewamy wodę.
Ciasto ze śliwkami
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek . Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę ciasta
Ciasto ze śliwkami
Połowę śliwek układamy na cieście , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 minut.
Ciasto ze śliwkami
W tym czasie resztę ciasta mieszamy z kakao i wylewamy na podpieczone ciasto , układamy resztę śliwek skórką do dołu .