szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo proste w wykonaniu ciasto ze śliwkami. Można do niego dodawać różne owoce sezonowe w zależności od upodobania.

Ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciasto ze śliwkami

 

  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 12 łyżek cukru
  • 15 łyżek mąki
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 30 dag. śliwek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami
Masło z cukrem ubić mikserem na puszystą masę. Następne dodawać po jednym jajku. Wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałe składniki: jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i aromat cytrynowy.Wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Śliwki umyć, pozbawić pestek i przekrawać na połowę.Gotową masę wylać do tortownicy o średnicy ok.22 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. N wierzchu poukładać owoce, lekko je dociskając. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok.45-50 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.