Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Przepis na Ciasto ze śliwkami: Margarynę roztopić. Wsypać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbić jaja i

Ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciasto ze śliwkami

  • 2 szklanki mąki
  • pół kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 4 duże jaja
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg węgierek

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami

Margarynę roztopić. Wsypać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbić jaja i starannie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane śliwki. Piec w temperaturze 180-190°C, aż ciasto ze śliwkami się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów formy.