Ciasto ze śliwkami

Ciasta « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Ciasto ze śliwkami offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto ze śliwkami
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 20

Przepis na Ciasto ze śliwkami: Margarynę roztopić. Wsypać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbić jaja i


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Ciasto ze śliwkami - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • pół kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 4 duże jaja
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg węgierek

Ciasto ze śliwkami - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę roztopić. Wsypać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbić jaja i starannie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane śliwki. Piec w temperaturze 180-190°C, aż ciasto ze śliwkami się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów formy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto ze śliwkami (strona 1 z 2)  
jagna

jagna
offline

2008-08-14 07:35
A gdzie kruszonka? ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

bylo pycha
gość

2008-08-14 09:57
jagna napisał(a):

A gdzie kruszonka? ;)


zjedzona :P
Skomentuj
Oceń:
2
Lucy

Lucy
offline

2008-08-14 13:39
kruszonke nalezy pewnie wykonac wg osobnego przepisu na kruszonke.. juz szukam... http://www.gotujmy.pl/smaczna-kruszonka-do-ciasta,przepisy,31597.html

jagna, to chyba nawet Twoj przepis :)
Skomentuj
Oceń:
0
jagna

jagna
offline

2008-08-14 19:44
Tak, mój, właśnie dlatego pytam, bo jak może być bez kruszonki, skoro taki pyszny przepis na nią mamy ? ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
Malgosia

Malgosia
offline

2008-08-14 21:15
jagna napisał(a):

Tak, mój, właśnie dlatego pytam, bo jak może być bez kruszonki, skoro taki pyszny przepis na nią mamy ? ;-)


Pyszne ciasto, tylko szkoda ze jednak czasochłonne. Jak tylko zacznie lać to się biorę za pieczenie :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

xxx
gość

2008-09-05 20:14
bardzo proste i szybkie ciasto pycha polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Anicia
gość

2008-09-13 16:09
Ciasto jest niesamowite!!!Pychota
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

=)
gość

2008-09-20 11:09
mniam... =p
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

urszula
gość

2008-09-28 08:33
A ja ubijam 4 jaja ze szklanką cukru, dodaję cukier waniliowy, 1 i 1/2 szklanki mą ki, łyżkę płaską proszku do pieczenia i ok. 100 gramów roztopionego masła lub 4 łyżki oleju. Wymieszane mikserem ciasto wylewam na blache lub tortownicę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą i układam na cieście połówki śliwek lub pokrojone jabłka lub dowolne owoce nadające sie do pieczenia. Piekę ok. 1 godz. w temp. ok.180 stopni C. Szybko, tanio i smacznie.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gośc
gość

2008-09-28 10:03
Ile mniej więcej trzeba piec??
Skomentuj
Oceń:
0
Dutkiewicz

Dutkiewicz
offline

2008-10-03 16:02
gośc napisał(a):

Ile mniej więcej trzeba piec??


nie ma zlotej recepty, zalezy od wydajnosci Twoje piekarnika. Gazowe 220 stopni to co innego niz elektryczny termoobieg.
Ja zawsze sprawdzam zapalkami :).
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

marcia
gość

2008-10-06 19:50
a kiedy dodać śliwki i co z nimi zrobić??
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kajot
gość

2009-02-11 07:54
a kruszynki jeszcze nie ma a co upiec Ci;*:*
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Ciasto cytrynowe
Śmietanowiec z brzoskwiniami Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą Puchatek, czyli ciasto z kremem
Szarlotka tradycyjna Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście
Sernik złota rosa Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym Tarta z kremem cytrynowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane