luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ciasto ze sliwkami i kruszonka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Cudownie pachnace sliwkami i dzieki przyprawie do piernikow- swietami ciasto.

Ciasto ze sliwkami i kruszonka

Składniki:

Ciasto ze sliwkami i kruszonka

 

  • 425 gram maki pszennej
  • 250 gram zimnego masla lub margaryny
  • 250 gram cukru
  • 1 maly cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • skorka starta z 1 cytryny
  • 1kg. wegierek
  • 250ml soku lub.kompotu z wisni lub sliwek
  • 1 lyzeczka przyprawy do piernikow
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • odrobine cynamonu
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze sliwkami i kruszonka
Przygotowanie ciasta: 250 gram maki polaczyc z 125 gram masla,75 gram cukru, cukrem wanil., jajkiem i skorka starta z cytryny. Ciastem wylozyc tortownice , zrobic ok.3 cm. rant i wlozyc do lodowki. Wykonanie kruszonki: 125 gram masla stopic, ostudzic i nastepnie wymieszac z 175 gram maki, 75 gram cukru, szczypta soli i cynamonu, odstawic. Wykonanie nadzienia: Sok i 100 gram cukru oraz przyprawe do piernikow wlozyc do garnka i zagotowac. Dodac umyte, wypestkowane polowki sliwek i gotowac 5 min. Budynie rozpuscic w 1/2 szklance wody i wmieszac do sliwek. Odstawic do ostygniecia. Ciasto wyciagnac z lodowki, ponakluwac widelcem, wlac nadzienie sliwkowe a na gore dodac kruszonke. Piec 90 min. w temp. 175°C. Odstawic na kilka godzin do ostygniecia-nie kroic cieplego ciasta bo nadzienie bedzie lejace.