Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3140]

Ciasto ze śliwkami i masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym jest dość pracochłonne ale warto je przygotować. Do ciasta można dodać inne owoce, ja dałam mrożone śliwki.

Ciasto ze śliwkami i masą budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami i masą budyniową

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml wody
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • sok z cytryny
  • spirytus
  • Pozostałe składniki:
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka śmietany
  • 70-80 dag śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami i masą budyniową
Ciasto: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i wodę. Żółtka wymieszać z olejem. Nie przerywając ubijania dodawać powoli żółtka z olejem. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. 3/4 ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wymiarach 27/38 cm. Pozostałe wymieszać z przesianym kakao i wylać na białe ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną dużą blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temp 180 stopni. Masa budyniowa: Do 150 ml mleka wsypać proszek budyniowy i mąkę, wymieszać. Resztę mleka zagotować, połączyć z zawartością zimnego mleka i ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem waniliowym. Masę wyłożyć na zimne ciasto ze śliwkami, przykryć biszkoptem i oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną ze śmietaną. Po wierzchu posypać startą na tarce czekoladą gorzką.
Ciasto ze śliwkami i masą budyniową
Białka ubić na sztywną pianę a żółtka wymieszać z olejem
Ciasto ze śliwkami i masą budyniową
Nie przerywając ubijania pianę połączyć z żółtkami
Ciasto ze śliwkami i masą budyniową
3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę resztę wymieszać z kakao i wylać na białe ciasto
Ciasto ze śliwkami i masą budyniową
Z 4 jajek cukru mąki i proszku do pieczenia upiec biszkopt