misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Ciasto ze słonecznikiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniałe ciasto z słodkim karmelem i chrupiącym słonecznikiem

Ciasto ze słonecznikiem

Składniki:

Ciasto ze słonecznikiem

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 4 łyżki kopiaste mąki pszennej
  • 1 łyżka kopiasta ciemnego kakao
  • 5 łyżek kopiastych cukru
  • trochę proszku do pieczenia

  • Słonecznik
  • 300g słonecznika
  • 4 łyżki mleka
  • 150g cukru
  • 1/2kostki masła

  • Krem
  • 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego
  • 2 kostki margaryny palmy

  • Ponadto potrzebne będą
  • herbatniki typu petit-beri
  • ¼ l alkoholu
  • polewa czekoladowa ciemna

Sposób przygotowania:

Ciasto ze słonecznikiem

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia ; delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem (tylko dno).Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni. Wszystkie składniki na słonecznik smażyć ciągle mieszając 4 minuty. Wyłożyć na blachę wyłożoną folię aluminiową (błyszczącą stroną do góry).Upiec na złoty kolor, wystudzić i połamać (pokruszyć). Mleko słodzone, kondensowane w puszce gotować 2,5-3 godziny. UWAGA: otwierać zimną puszkę. 2 kostki margaryny utrzeć na puch dodając stopniowo 1 puszką karmelu. Uprażony słonecznik wmieszać do masy karmelowej. Wyłożyć na biszkopt, przykryć herbatnikami typu petit-beri maczanymi w alkoholu. Polać polewą czekoladową. SMACZNEGO!

Redakcja poleca: