Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasto ze świeżą żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rewelacyjne słodkie ciasto ucierane z orzeźwiającą żurawiną potrzebuje jedynie odrobiny cukru pudru i już gotowe jest zachwycać gości!

Ciasto ze świeżą żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze świeżą żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze świeżą żurawiną
Do miski wrzucić 110 g masła, dodać 175 g cukru waniliowego domowego i zmiksować na puch. Dodać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodawać na zmianę mąkę i mleko, zmiksować do połączenia składników, nie ubijać zbyt długo. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 18x28, można upiec w mniejszej, będzie wtedy wyższe) i wyrównać. Świeżą żurawinę umyć i osuszyć. Większe kulki posiekać. Wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ciasto ze świeżą żurawiną
Do miski wrzucić 110 g masła, dodać 175 g cukru waniliowego domowego i zmiksować na puch.
Ciasto ze świeżą żurawiną
Dodać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Ciasto ze świeżą żurawiną
Następnie dodawać na zmianę mąkę i mleko, zmiksować do połączenia składników, nie ubijać zbyt długo
Ciasto ze świeżą żurawiną
Świeżą żurawinę umyć i osuszyć. Większe kulki posiekać. Wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach.