edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto rosło jak szalone, aż popękało, ale nie miało to najmniejszego wpływu na jego smak. Szybkie, łatwe i smaczne, wilgotne dzięki dodatkowi oleju, długo zachowuje świeżość.

Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie

 

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 i 2/3 szklanki białej oranżady
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć jednym kawałkiem papieru do pieczenia (jeśli jest szczelna, można zrezygnować z papieru, posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą). 3 szklanki mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka wymieszać z olejem i oranżadą. W większej misce białka ubić na sztywno, pod koniec dodać partiami cukier. Do białek mieszając na wolnych obrotach miksera, porcjami dodawać na przemian rozbełtane z płynem żółtka i przesianą z proszkiem mąkę, aż do wyczerpania składników. Gładką masę podzielić na dwie równe części. Jedną wymieszać z 3 łyżkami mąki, drugą z 3 łyżkami kakao. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (150 z termo obiegiem). Na środek tortownicy nakładać na zmianę po dwie łyżki ciasta jasnego i ciemnego, pozwalając mu się swobodnie rozpływać. Piec około godziny, do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Ciasto ma tendencję do pękania, ale nie trzeba się tym przejmować, bo dzięki paseczkom i tak uroczo wygląda :)
Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie
Białka ubić na sztywno i utrwalić je cukrem.
Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie
Żółtka roztrzepać z olejem i oranżadą...
Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie
Ciasto podzielić na dwie równe części...
Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie
To tortownicy wykładać na zmianę ciasto jasne i ciemne.

Tagi:

jajko jajka