VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ciasto zebra z sokiem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis bardzo stary. Ja mam go od mamy, mama od babci. Troszkę zmieniłam smak ciasta dodając soku truskawkowego. Ciasto jest wilgotne i delikatne.

Ciasto zebra z sokiem truskawkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto zebra z sokiem truskawkowym

 

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki maki pszennej + 3 łyżki
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 łyżki soku truskawkowego + ½ szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • Zapach waniliowy
  • Cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto zebra z sokiem truskawkowym
Jajka ubijamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypujemy mąkę (2,5 szklanki), ciągle miksując. Wlewamy zapach waniliowy. Kończymy ubijanie i wlewamy olej, mieszamy drewniana łyżką do połączenia składników. Tak samo robimy z wodą z sokiem truskawkowym. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej kakao. Obie delikatnie mieszamy łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wlewamy dwie łyżki jasnej masy, następnie na środek dwie łyżki ciemnej masy i na przemian aż do wyczerpania. Pieczemy w 170*C przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy cukrem pudrem.
Ciasto zebra z sokiem truskawkowym
Etap 1 Przekładanie warstw ciasta przed upieczeniem

Tagi:

jajko jajka mak