Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto zebra ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto zebra jest efektowne i bardzo smaczne. Z dodatkiem skórki pomarańczowej i aromatu rumowego jest super.

Ciasto zebra ze skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto zebra ze skórką pomarańczową

 

  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 40 dag mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • czekolada
  • lukier biały

Sposób przygotowania:

Ciasto zebra ze skórką pomarańczową
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Następnie miksować na mniejszych obrotach i dodawać na przemian mąkę, olej i wodę. Po wyczerpaniu wszystkich składników ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z kakao i aromatem rumowym. Jasne ciasto wymieszać ze skórką pomarańczową. Ciasto wykładać na przemian jasne i ciemne do jednej dużej lub 2 mniejszych foremek keksowych. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka około 40-45 minut. 
Ciasto zebra ze skórką pomarańczową
Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywno
Ciasto zebra ze skórką pomarańczową
Połączyc z żółtkami i pozostałymi składnikami podzielić na 2 części
Ciasto zebra ze skórką pomarańczową
Jedną część wymieszać z kakao a drugą ze skórką pomarańczową
Ciasto zebra ze skórką pomarańczową
Ciasto wlewać na przemian jasne i ciemne