Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto Zielona Wyspa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 400
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto Zielona Wyspa- to doskonały deser do kawy lub herbatki. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Polecam!!!

Ciasto Zielona Wyspa

Składniki:

Ciasto Zielona Wyspa

Biszkopt

  • 4 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150g rozdrobionego szpinaku,

Masa

  • 250 ml śmietany 30%,
  • 5 łyżek serka mascarpone,
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej,

Dodatkowo

  • 4 banany,
  • 2 opakowania galaretki gruszkowej,

Sposób przygotowania:

Ciasto Zielona Wyspa
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony szpinak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.

3. Galaretki gruszkowe rozpuszczam w 750ml wrzątku. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Banany obieram ze skórki i kroję w grubsze plastry. Owoce układam na masie śmietanowej. Banany zalewam tężejącą galaretką gruszkową.

Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.