reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Ciasto zimowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przepis na prawdę stary- pochodzi z czasów, gdy każda szanująca się gospodyni miała spiżarnie zaopatrzoną po sufit, a w każdej były obowiązkowo powidła i orzechy.

Ciasto zimowe z orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto zimowe z orzechami

 

 

 

  • 100g cukru

 

  • 2 żółtka

 

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 1 płaska łyżeczka sody

 

 

  • Krem:

 

  • 2 żółtka

 

 

 

 

 

  • 50 g cukru

 

  • kilka łyżek esencji herbacianej ( czeskiej) lub spirytusu w ilości dowolnej

 

  • dodatkowo

 

  • powidła śliwkowe

 

  • Piana

 

  • 4 białka

 

 

  • 200 g cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto zimowe z orzechami

ciasto kruche

Ciasto zimowe z orzechami
ciasto robimy identycznie jak kruche, zimne masło siekamy z mąką

Ciasto

Robimy tak jak kruche- mąkę siekamy z masłem i cukrem, a jak powstanie kruszonka to dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i sodę oraz śmietanę i na początku zarabiamy nożem, potem szybciutko zarabiamy rękami.

przygotowanie ciasta

Ciasto zimowe z orzechami
ciasto schładzam już w baszkach, zimne sie gorzej wałkuje

Ja ciasto od razu wałkuję na wielkość blaszek ( jedna jest wyłożona papierem do pieczenia) robię dziurki widelcem i w takiej formie wkładam do lodówki na godzinę.

Ciasto smarujemy powidłami

piana i pieczenie

Ciasto zimowe z orzechami
pianę dzielimy na ciasta, ale nie wyrównujemy góry

siekamy orzechy na mniejsze kawałki - nie mielimy !

Pianę z białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, potem stopniowo dodaje cukier.

Chwilę jeszcze ubijam aż cukier sie rozpuści.

Pianę równomiernie rozkłądam na dwa ciasta

Pianę równomiernie rozkłądam na dwa ciasta, a na górę rozsypujemy posiekane orzechy.

Pieczemy każdy placek po 30 minut w 175 stopniach.

Oba studzimy,ale ten z papierem wyciągamy jeszcze ciepły, papier oczywiście zdejmujemy

krem

Ciasto zimowe z orzechami
do masy dodałam esencje herbacianą ale można dodać alkohol

Gotujemy budyń:

Połowę mleka zagotowujemy razem z cukrem.

Do drugiej połowy dodajemy żółtka i obie mąki- bardzo dokładnie ubijamy trzepaczką żeby nie było żadnej grudki! i wlewamy do gotującego sie mleka.

Do ponownego zagotowania cały czas mieszamy, potem studzimy.

Masło ucieramy na puszysto i stopniowo po łyżce dodajemy budyń, a na końcu esencje, syrop lub alkohol.

Krem wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim, lekko dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Z tym ciastem jest tak że im starsze tym lepsze, ale u mnie długo nie wytrzymuje :)