sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciecierzyca zapiekana w dyni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zwykła niezwykła zapiekanka, do przygotowania której użyłam dyni. Posłużyła nie tylko jako naczynie ale również element tego pysznego dania. Mój syn z apetytem wyjadał z niej ciecierzycę.

Ciecierzyca zapiekana w dyni

Składniki:

Ciecierzyca zapiekana w dyni

Składniki

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca zapiekana w dyni

Przygotowanie dyni

Ciecierzyca zapiekana w dyni
Odcinamy górną część dyni i wyjmujemy miąższ.

Dynię myjemy i odcinamy górną cześć. Łyżką wyjmujemy miąższ z pestkami.

Krojenie warzyw

Ciecierzyca zapiekana w dyni
Warzywa kroimy w drobną kostkę.

Paprykę, cukinię oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory miksujemy z czosnkiem.

Przygotowanie farszu

Ciecierzyca zapiekana w dyni
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Warzywa mieszamy z ciecierzycą, natką pietruszki oraz zmiksowanymi pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i papryką w proszku.

Faszerowanie

Ciecierzyca zapiekana w dyni
Dynię faszerujemy przygotowanym wcześniej nadzieniem.

Do środka dyni wkładamy przygotowany farsz.

Zapiekanie

Ciecierzyca zapiekana w dyni
Nakrywamy odciątą częścią i zapiekamy w 180 stopniach.

Zakrywamy odciętą częścią z korzonkiem.
Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
10 minut przed końcem dodajemy ser pokrojony w kostkę. Delikatnie mieszamy. Możemy piec już bez przykrycia.
Danie będzie gotowe, kiedy warzywa będą miękkie. Przed podaniem mieszamy delikatnie farsz zeskrobując dynię.