SUPERPRZEPIS

Ciecierzyca ze szpinakiem

  • kar.mal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciecierzyca ze szpinakiem

Jest to jedno z tych dań, które może nie kusi swoim wyglądem, ale na pewno dobrze smakuje. Dobrze doprawiony szpinak z chrupkim wkładem z ciecierzycy to bardzo smaczne połączenie.

Składniki:

Ciecierzyca ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca ze szpinakiem

ETAP 1:

Ciecierzyca ze szpinakiem
Jeżeli czosnek pokroimy będzie on w potrawie bardziej wyrazisty.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, gdy będzie już ciepła dodajemy masło i na gorącym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.

ETAP 2:

Ciecierzyca ze szpinakiem
Szpinaku nie przykrywamy, żeby woda z niego szybciej odparowała.

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy szpinak i rozmrażamy go nie przykrywając, aby szybciej odparowała woda. Gdy się rozmrozi trzymamy go na małym ogniu czekając aż woda odparuje i szpinak zgęstnieje.

ETAP 3:

Ciecierzyca ze szpinakiem
Możemy użyć cieciorki z puszki lub gotowanej, wtedy używamy 500g (po odsączeniu) ciecierzycy.

Do odparowanego szpinaku dodajemy ciecierzycę i gotujemy aż danie będzie gorące, wtedy możemy zgasić ogień.

ETAP 4:

Ciecierzyca ze szpinakiem
Szpinak pochłania smak soli dlatego trzeba dodać jej dość dużo.

Do dania dodajemy płatki owsiane oraz serek, wszystko mieszamy i doprawiamy. Szpinak pochłania smak soli dlatego trzeba dodać jej dość dużo. Doprawiamy dodatkowo do smaku pieprzem danie i jest gotowe. Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdyby danie po dodaniu serka było niewystarczająco ciepłe, można je jeszcze podgrzać.