Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Cielaczek z wiśniami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Sernik przeplatany z czekoladowym ciastem, swoją nazwę zawdzięcza wyglądowi. Świetnie smakuje, a jeszcze lepiej z dodatkiem wiśni.

Cielaczek z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cielaczek z wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Cielaczek z wiśniami
Masło, cukier, kakao i kawę umieścić w garnku. Na małym ogniu zacząć podgrzewać. Kiedy wszystko się rozpuści dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić. Odlać z masy pół szklanki na polewę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości i wlać do przestudzonej masy czekoladowej. Połączyć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i za pomocą łopatki delikatnie wmieszać w ciasto. Dobrze zmielony twaróg utrzeć z cukrem, jajkami i mąkami. Nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 23x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać odrobinę ciasta, tak aby dno było przykryte. Następnie wykładać porcjami, naprzemiennie ciasto i masę sernikową. Na końcu lekko wcisnąć w ciasto odsączone wiśnie. Piec w 180*C przez ok 1godz. Upieczone ciasto polać wcześniej odlaną polewą. Jeżeli zastygła to należy ją podgrzać. Smacznego!
Cielaczek z wiśniami
Masło, cukier, kawę i kakao umieścić w garnku.
Cielaczek z wiśniami
Do masy czekoladowej dodać ubite żółtka.
Cielaczek z wiśniami
Do sera dodawać po kolei wszystkie składniki.
Cielaczek z wiśniami
Wykładać łyżką ciasto i ser. Wcisnąć wiśnie.