Cielęcina po nantejsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Umyte mięso pokroić na płaty, lekko zbić trzonkiem noża, skropić sokiem z cytryny,

Cielęcina po nantejsku

Składniki:

Cielęcina po nantejsku

 

  • 1 kg cielęciny z udźca
  • 2 cebule lub pęczek dymki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 grejpfruty
  • łyżeczka soku z cytryny
  • gałązki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cielęcina po nantejsku
Umyte mięso pokroić na płaty, lekko zbić trzonkiem noża, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, solą i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie zrumienić z obu stron na silnie rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, dodać masło i drobno pokrojone cebulki, skropić winem i dusić na małym ogniu około 30 minut. Dodać sok z grejpfruta i szczyptę cukru, doprawić solą, pieprzem i jeszcze chwilę dusić. Podawać z ryżem na sypko, udekorować czą­steczkami pozbawionego błon i pestek grejpfruta i gałązkami pietruszki. Potrawę polać sosem lub sos podać osobno.

Tagi:

mięso danie