betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Cielęcina w egzotycznym towarzystwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trochę egzotyki na talerzu. Smaczna cielęcinka na obiad.

Cielęcina w egzotycznym towarzystwie

Składniki:

Cielęcina w egzotycznym towarzystwie

 

  • 80 dag mięsa cielęcego z łopatki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 banany
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mączki)
  • 20 g mała
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina w egzotycznym towarzystwie
Czosnek i cebulę drobno posiekać. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyc na oliwie ze wszystkich stron. Dodać cebulę i czosnek, lekko przyrumienić. Mięso posypać curry, solą, pieprzem i mączką kukurydzianą. Wymieszać. Dodać pomidory z puszki z zalewą, wymieszać i dusić 1 godzinę pod przykryciem. W razie konieczności można dolać odrobinkę wody. Obrać banany, przepołowić wzdłuż, krążki ananasa na pół. Obsmażyć na maśle z dwóch stron. Gotowe mięso wyłożyć na półmisek i udekorować owocami. Jeżeli panuje okres letni ja dekoruję również kulkami zrobionymi z arbuza i wiśniami (lub wiśniami z kompotu). Potrawę można podawać z puree ziemniaczanym, ryżem lub samodzielnie. Smacznego.

Tagi:

mięso beza bezy