Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach

Pyszne szlachetne mięso w aromatycznym aksamitnym sosie pomarańczowo-balsamicznym z pistacjowo-parmezanową posypką i cząstkami mandarynki. Do tego pomidorki koktajlowe serwowane na ciepło w porzeczkowym sosie - to mój pomysł na świąteczny obiad. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach
Składniki:
- ok. 800 g cielęciny
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- łyżka miodu
- sok z 1 pomarańczy
- sól
- pieprz
- klarowane masło
- 4 łyżki śmietany 30%
- mleko
- garść pistacji
- garść startego parmezanu
- filety z 1 pomarańczy lub cząstki z 2 mandarynek

Sałatka:
- ok. 250 g pomidorów koktajlowych
- garść podprażonych pestek dyni
- 1łyżka ocetu balsamicznego
- 2 łyżki soku z porzeczek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz

Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach

Sposób przygotowania:
1. Cielęcinę myjemy, osuszamy, kroimy w zgrabne kawałki. Łączymy ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, olej, miód, sól i pieprz. Taką marynatą zalewamy cielęcinę i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki.
2. Mięso lekko osuszamy z nadmiaru marynaty i obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Marynatę przelewamy na patelnię, dusimy w niej mięso do miękkości, podlewając od czasu do czasu odrobiną mleka. Pod koniec duszenia do sosu dodajemy śmietankę i dużą łyżkę masła.
3. Na talerz wykładamy cielęcinę, polewamy ją sosem i posypujemy kruszonką pistacjowo-parmezanową (krótko blendujemy pistacje razem z parmezanem). Zdobimy filetami z pomarańczy lub cząstkami mandarynek. Sos możemy też podać osobno w sosjerce.
4. Podajemy z sałatką z pomidorków. Pomidorki kroimy na pół. Chwilkę podgrzewamy na patelni, na której dusiliśmy cielęcinę. Łączymy składniki sosu: ocet balsamiczny, olej, sok z porzeczek, sól i pieprz. Dressingiem polewamy pomidorki jeszcze na patelni, chwilę smażymy na dość dużym ogniu, aby dressing lekko zgęstniał. Przekładamy do miseczek. Posypujemy pestkami dyni. Podajemy od razu jako dodatek do cielęciny.

Autorem przepisu jest: Ewa

Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>

   
 Wielkanocne Wydanie Specjalne

Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>