LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Cielęcina w sosie winnym z kartoflami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Przepis na Cielęcinę w sosie winnym z kartoflami

Cielęcina w sosie winnym z kartoflami

Składniki:

Cielęcina w sosie winnym z kartoflami

 

  • 8 plastrów cielęciny
  • polędwica lub podudzie (do przekroju średniej bułki)
  • 2 łyżki masła
  • sól ,pieprz ,cukier do smaku
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina białego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Do kartofli
  • 4 średnie kartofle
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka białego wina (tego samego co do cielęciny )
  • 1 łyżka rosołku
  • 2 łyżki masła
  • 1 rzepa

 

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina w sosie winnym z kartoflami
Bierzemy 8 kawałków cielęciny i z obu stron ubijamy je tłuczkiem do mięsa ,sypiemy mięso solą i białym pieprzem i odstawiamy. Obieramy ziemniaki i kroimy je w cienkie plasterki .Weź średnią formę ceramiczną i nasmaruj ją masłem na sam spód układamy kawałki rzepy potem warstwę ziemniaków ,Dodać trochę masła soli i pieprzu , i zapiekamy w piekarniku na 20 minut w temp. 200 C.Na patelni roztapiamy masło (na średnim ogniu) wkładamy plasterki cielęciny przy przypieczeniu obracamy ,Dodajemy wino i kwaśną śmietanę ,doprawiamy cukrem białym pieprzem i solą 5 minut dusimy na małym ogniu i mięso i sos są gotowe i sosem polewamy kartofle z cielęciną

Tagi:

mięso danie